• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kamykowe Pyszności

blog z naszymi ulubionymi przepisami

Kategorie postów

  • bułeczki, chleby (1)
  • ciasta (1)
  • placki, placuszki (2)

Strony

  • Strona główna

Pyszne bułeczki maślane

Bułeczki maślane 

 

·         500 g mąki pszennej tortowej  np. typ 450 lub 480;

·         1 łyżeczka soli;

·         20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży;

·         1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek;

·         60 g miodu;

·         60 g masła, roztopionego;

·         200 g ciepłego mleka;

 

 

Jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru. Natomiast jeśli używamy drożdży instant – można je od razu dodać do mąki, razem z cukrem.

Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić jedno jajko. Dodać miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

Pieczenie

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.

 

19 lutego 2019   Dodaj komentarz
bułeczki, chleby  
Kamyki | Blogi