Pyszne bułeczki maślane
Bułeczki maślane
· 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480;
· 1 łyżeczka soli;
· 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży;
· 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek;
· 60 g miodu;
· 60 g masła, roztopionego;
· 200 g ciepłego mleka;
Jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru. Natomiast jeśli używamy drożdży instant – można je od razu dodać do mąki, razem z cukrem.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić jedno jajko. Dodać miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.