Szarlotka
Przepis na naszą ulubioną szarlotkę
Przepis jest na małą blachę jednak ja robię z dwóch porcji ciasto i pół drugiej porcji mrożę, aby mieć na następny raz.
Składniki:
300 g mąki pszennej; 250 g masła lub margaryny (jak margaryny to używam Palmy); 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 70 g cukru; 1 op. cukru wanilinowego (małe); 1 jajko; 1,5 kg jabłek (im więcej tym smaczniejsze);2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Z mąki, pokrojonego masła (lub margaryny), proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego i jajka zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, dodać cynamon. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne to można jeszcze dosłodzić.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na części. (ja robię z 2 porcji więc dzielę na 3: jedna największa i 2 mniejsze. Największą część rozwałkowuję i daję na spód. Mniejszy kawałek trę na tarce i posypuję górę. Ostatni kawałek ciasta mrożę.) Jedną cześć rozwałkować i ułożyć na spodzie przygotowanej blachy do pieczenia. Na to dać podsmażone jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać ułożone wcześniej jabłka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C na 35-40 min.