• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Kamykowe Pyszności

blog z naszymi ulubionymi przepisami

Kategorie postów

  • bułeczki, chleby (1)
  • ciasta (1)
  • placki, placuszki (2)

Strony

  • Strona główna

Kategoria

Ciasta

Szarlotka

 Przepis na naszą ulubioną szarlotkę 

 

Przepis jest na małą blachę jednak ja robię z dwóch porcji ciasto i pół drugiej porcji mrożę, aby mieć na następny raz. 

 

Składniki:

300 g mąki pszennej; 250 g masła lub margaryny (jak margaryny to używam Palmy); 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 70 g cukru; 1 op. cukru wanilinowego (małe); 1 jajko; 1,5 kg jabłek (im więcej tym smaczniejsze);2 łyżeczki cynamonu.
 
Wykonanie:
Z mąki, pokrojonego masła (lub margaryny), proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego i jajka zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, dodać cynamon. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne to można jeszcze dosłodzić. 
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na części. (ja robię z 2 porcji więc dzielę na 3: jedna największa i 2 mniejsze. Największą część rozwałkowuję i daję na spód. Mniejszy kawałek trę na tarce i posypuję górę. Ostatni kawałek ciasta mrożę.) Jedną cześć rozwałkować i ułożyć na spodzie przygotowanej blachy do pieczenia. Na to dać podsmażone jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać ułożone wcześniej jabłka. 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C na 35-40 min. 
18 lutego 2019   Dodaj komentarz
ciasta  
Kamyki | Blogi